به گزارش صدای بورس،سبزی تابلوی بورس در روزهای پاییز بهزعم برخی کارشناسان خبر از بازگشت ورق به نفع فعالان بازار سرمایه دارد. روزهای بازگشت بازار به ارزندگی و اقبال دوباره. هرچند هنوز هم بسیاری از کارشناسان معتقدند برای داشتن بازاری کارا با روندی متعادل باید حمایت دولت را در کنار خود داشت و اساسا برخی سیاستهای کلان و نگاههای کاسبانه به بازار باید تغییر کند. در گفتوگو با فرهاد رمضان، کارشناس بازار سرمایه و دبیرکل فعلی کانون صرافان ایران به بررسی سیاستهای دولت، صنایع پیشرو تا انتهای سال، موضوع گرانی برق و ناترازی انرژی و... پرداختیم.
* وضعیت بازار سرمایه را چگونه ارزیابی میکنید؟
باید قبول داشت بازار سرمایه به عنوان شاخص عمده صنایع و نبض اقتصاد صنعتی کشورهاست، بنابراین، این مطلب حائز اهمیت است، اینکه نقدینگی سیال در کشور و فرصتهای سرمایهگذاری و پس انداز در کشور با نگاه به بازارهای موازی و رشد ارزش ریالی سایر بازارها بسیار مهم و قابل تحلیل بیشتر است، با توجه به پارامترهای بیان شده، بازار سرمایه در برخی بخشهای صنعتی فرصت سود آوری داشته و شکل گیری سیاستهای ارزی و اقتصادی دولت با نگرش افزایش رشد اقتصادی میتواند امید به رشد بازار سرمایه را به همراه آورد.
* به نظر شما کدام صنایع تا انتهای سال بازدهی بهتری خواهند داشت؟
صنایع صادرات محور و همچنین صنایعی که p/e آنها کمتر از p/e بازار پول است، به نظر میرسد بازدهی بیشتری خواهند داشت.
* موضوع گرانی برق هم بحث داغ این روزهاست، این مهم چه تاثیری بر صنایع خواهد گذاشت؟
قطعا گرانی برق به عنوان شاخص قیمتی تاثیرگذار بر بهای تمام شده صنایع میتواند بر حاشیه سود بنگاهها و صنایع موثر باشد. از سوی دیگر شاید منبعث به آن باشد صنایع در ادوار آتی به سوی کاهش مصرف برق و بهینه سازی صنایع خود رفته و با حذف عوامل منجر به اتلاف انرژی عامل بهبود برای سالهای آتی صنایع انرژی بر خود باشد.
* آموزش سرمایهگذاران و سهامداران تازهوارد به بورس چه تاثیری بر روند حرکت بازار سهام دارد؟ چه اقداماتی در این زمینه باید صورت گیرد؟
آموزش صحیح و مستمر دانش مالی و اقتصادی میتواند باعث افزایش دانش سرمایهگذاری و دقت نظر در چینش سهام در صنایع و شرکتهای افراد باشد و باعث حذف رفتارهای معاملاتی بی اثر و مخاطره آمیز بخش حقیقی سهامداران باشد.
* ابزارهای بازار سهام را چطور ارزیابی میکنید؟ فکر میکنیدجای چه ابزاری برای رشد بازار سهام خالی است؟
توسعه بازار اوراق مشتقه داراییهای مالی و داراییهای فیزیکی و ارز میتواند جذابیت و تمایل افراد را به همراه آورد.
* برای کنترل بازار در شرایط بحرانی به جز محدودیت دامنه نوسان چه راهکاری پیشنهاد می کنید؟
راهکارهایی همچون تعطیلی موقت روزانه بازار جهت رد کردن اثر تکانههای موقت و در برخی اوقات کاهش و افزایش ساعات معاملات در بازار معاملات و در آخر نیز افزایش عمق بازار سرمایه بهترین راه بیمه شدن بازار سهام در زمان حضور تکانههای ناگهانی بورس از سوی عوامل اقتصادی و غیر اقتصادی است.
* به اعتقاد شما مهمترین اولویت دولت جدید برای بازار سرمایه چه باید باشد؟
اعتماد به نظام بازار سرمایه و همچنین اعتقاد به نقش موثر بازار سهام در جهت کنترل نقدینگی سیال جامعه و امکان حضور رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در جلسات هیات دولت از جمله عوامل مهم هستند.
* چرا بورس در سه سال اخیر نتوانسته جایگاه مناسبی در خصوص بازدهی داشته باشد؟
رشد قیمتی شدید در بازارهای موازی و تجربه ریزش شاخص در سال ۱۳۹۹ بی اعتمادی را به جامعه سهامداران تحمیل و بازار را به رغم ارزندگی در حالت رکود شدید قرارداد.
* چطور میتوان دوباره اعتماد را به بازار سرمایه بازگرداند؟
اعتماد سازی در بازار سرمایه وابستگی بسیاری به عناصر حذف قوانین زاید و دست و پاگیر دارد که چابکی بنگاهها را به همراه خواهد داشت. همچنین اعتقاد به مکانیزم بازار در خصوص قیمت کالاها و مواد اولیه و امکان تامین مالی بنگاهها از مسیرهای ممکن نیز از مهمترین موارد مطرح شده است.
* به گفته کارشناسان، بازار سهام از عمق لازم برخوردار نیست. ارزیابی شما از این مهم چیست؟
توسعه منطقی و رو به رشد افزایش سرمایه بنگاهها و افزایش تعداد شرکتها در بازار سرمایه و توسعه بازار مشتقه و ابزارهای مالی و افزایش سود آوری صنایع و همچنین افزایش ارزش بازار به تولید ناخالص ملی از برخی از شاخصهای عمق بازار سرمایه هستند. امیدوارم با افزایش شاخصهای بیان شده و دیگر شاخصهای ممکن تعمیق بازار سرمایه ایجاد شود.
* بازار سرمایه به چه اصلاحات ساختاری احتیاج دارد؟
چابک سازی بنگاهها با تامین مالی کم بهره ومعافیتهای مالیاتی موثر میتواند گزینههای مطلوب برای اصلاحات ساختاری باشد.
* افزایش نرخ ارز چه تاثیری بر بازار سرمایه دارد؟
افزایش نرخ ارز میتواند به صورت تاثیر درآمد ناشی از تسعیر نرخ ارز، تاثیر بر درآمدهای بازرگانی، نقش تحلیلی بر نوسانات ارزش جاری بازار سرمایه بر مبنای نرخ ارز دلار، منافع و ضررهای ناشی از اختلاف نرخ ارز رسمی و غیر رسمی در صنایع بر بازار سرمایه تاثیر گذار باشد.
-
نجمه آجربندیان - خبـرنــگار
-
شماره ۵۶7 هفته نامه اطلاعات بورس
نظر شما